Header image

Parazitik yaban arısı Aphidius colemani ile yaprak biti kontrolü

Play

Aphidius colemani, biyolojik haşere kontrolü için kullanılan parazitik bir yaban arısıdır. Bu tür Braconidae familyasına aittir ve öncelikle çeşitli tarımsal ve bahçecilik ortamlarındaki yaprak biti popülasyonlarını kontrol etmedeki etkinliği ile bilinir. Aphidius colemani yaprak bitlerinin biyolojik kontrolünde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Aphidius colemani aşağıdaki zararlıların kontrolü için kullanılır:

Doğal düşmanı Aphidius colemani Koppert'te Aphipar olarak mevcuttur.

Play

Best conditions for use of Aphidius colemani

The parasitic wasp Aphidius colemani is most effective between 20 and 25°C (68 and 77°F). The effectivity is reduced at temperatures above 30°C/86°F.

Aphidius colemani nasıl kullanılır

Parazit yaban arısı bir şişe içinde mevcuttur (Aphipar).

  • Malzemeyi taş yünü levhalar üzerine veya Dibox'lara yayın
  • Malzemenin kuru kaldığından ve en az birkaç gün boyunca yerleştirildiği yerden hareket ettirilmediğinden emin olun

Aphipar'ın dozajı iklime, ürüne ve yaprak biti yoğunluğuna bağlıdır ve her zaman özel duruma göre ayarlanmalıdır. Ürün ekiminden hemen sonra önleyici olarak uygulamaya başlayın. Giriş oranları tipik olarakm2/serbest bırakma başına 0,25-4 arasında değişir. Salımlar en az 3 kez tekrarlanmalıdır. Durumunuza en uygun strateji hakkında tavsiye almak için bir Koppert danışmanına veya Koppert ürünlerinin tanınmış bir distribütörüne danışın.

Parazit yaban arısı Aphidius colemani'nin davranışları

Aphidius colemani çok etkili bir arama davranışına sahiptir, bu da eşek arılarının düşük yoğunlukta olduklarında bile yaprak bitlerini takip etmelerini ve parazitlemelerini sağlar. Dişinin yumurtlama sırasındaki davranışı Aphidiidae'nin tipik bir örneğidir. Önce konukçu antenlerle vurularak incelenir. Bu, yaban arısına yaprak bitinin doğru tür olup olmadığı ve daha önce parazitlenip parazitlenmediği hakkında bilgi verir. Her iki kriter de karşılanırsa, parazitlenmenin ikinci aşaması başlayacaktır. Dişi uzanmış bacakları üzerinde durur ve karnını toraksın altında ve bacaklarının arasında öne doğru büker. Karnını ileri doğru hareket ettirerek, ovipozitörüyle yaprak bitini deler ve bir yumurta bırakır. Tüm bunlar yarım saniyeden daha kısa bir sürede gerçekleşir. Parazitlenmenin yanı sıra, parazitik yaban arısının varlığının yaprak biti popülasyonunu rahatsız etmesinin de bir etkisi vardır: alarma geçen yaprak bitleri, tüm popülasyonu etkileyen ve genellikle yaprak bitlerinin yapraktan düşüp yere yığılmasına neden olan bir uyarı maddesi salgılar. Sonuç olarak birçok yaprak biti ölse de, birçoğu hayatta kalır ve yeni koloniler kurmak için başka bitkilere göç eder. Parazit, salgılarıyla kaplanmaktan kaçınmak için çok yoğun yaprak biti kolonilerine kolayca girmeyecektir.

Aphidius colemani'nin yaşam döngüsü ve görünümü

Dişi Aphidius spp. yaprak bitinin içine bir yumurta bırakır ve bu yumurtada dört larva evresi gelişir. Larva gelişimi tamamlandığında, larva yaprak biti kütikülünün içinde bir koza örerek şişmesine neden olur. Kutikula sert, kösele gibi kahverengiden mumya olarak bilinen altın sarısı bir kılıfa dönüşür. Parazitlenmiş yaprak bitleri, sıcaklığa bağlı olarak 7-12 gün sonra altın kahverengi mumyalara dönüşür. Dört ila altı gün sonra yeni eşek arıları ortaya çıkacaktır. Yetişkin bir brakonid yaban arısı bu mumyayı yuvarlak bir delikten terk eder. Ancak mumyanın rengi ve şekli, içindeki yaban arısı türü için güvenilir bir anahtar sağlamaz: yaprak bitlerini parazitleyen birçok brakonid yaban arısı, Aphidius spp. mumyasına benzer bir mumya üretir. Yaprak bitleri hemen ölmez, genellikle beslenmeye ve bal özü salgılamaya devam eder. İkinci ve üçüncü dönem yaprak bitleri tercih edilir, ancak kanatlı yaprak bitleri de dahil olmak üzere tüm dönemler parazitlenebilir. Parazitlenmiş dördüncü dönem yaprak biti nimfleri ve yetişkin yaprak bitleri iki gün daha yavru üretecektir, ancak bir yaprak biti daha genç bir aşamada parazitlenirse üreme olmayacaktır. Erkek yaban arısının antenleri biraz daha uzundur, karın kısmı kanatlardan daha kısadır ve siyahtır, bacakları koyu kahverengidir. Dişinin kanatları kadar uzun, daha sivri bir karnı vardır, bir yumurtlama borusu ile donatılmıştır ve siyahtır, bacakları açık kahverengidir.